Respons

En sak som gör mig väldigt glad är att kommentarerna som Poppelin fått på sina inlägg om Frizon är feta. Det är inte alla förunnat att få internet-feedback med substans i dessa dagar! (jag väntar fortfarande på fyrahundra ”dö era jävla horor”, vilket de flesta kvinnor får i inkorgen om de så bara lägger ut ett recept på muffins.)

Nåväl, det sista exemplet visar på ett tröttsamt sätt att bemöta feministisk kritik. Ett annat tröttsamt sätt att bemöta feministisk kritik som ständigt ploppar upp är att feminister borde ägna sig åt något viktigare (typ muffinsrecept). I kyrkan kan det menas att det viktiga är lovsången, inte att påpeka att lovsången ständigt leds av församlingens snyggaste snubbar* och fyra ackord på gitarr. På universiteten kan en få höra att det viktiga är att läsa det som ansetts vara pudelns kärna i ämnet, som hittills betraktats vara skrivet av män, och som på ett brev på posten kommer de eviga kärntexterna även i fortsättningen kommer vara skrivet av män.

Den tokigaste respons jag som feminist någonsin fått är någon slags domedagsprofetisk upprördhet över hur jämställt vill ni egentligen ha det?? Tänk om det börjar svänga över åt andra hållet och det blir precis lika illa fast tvärtom, med förtryckta män?!?!? Jamen, vi vill ha det typ jämställt. Och om det skulle bli lika illa, då är det väl sak samma..? Nåja, jag tror inte någont behöver vara orolig, 6000 år av patriarkalt förtryck borde väl anses vara en rätt tung klump i vågskålen för att jämställdheten inte ska gå bananas och svänga över till 51% till kvinnors fördel.

 

*Här är vi inne på något intressant! Nämligen hur även män över- och underordnas gentemot varandra utifrån det maskulina idealet. Detta kan beskrivas genom ordet hegemonisk maskulinitet, som jag eller någon annan bara måste förklara i ett senare inlägg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s