Vad innebär det att vara kristen feminist?

Jag tycker mig se och höra frågan i rubriken diskuteras allt oftare. Inte minst i det drygt halvårsgamla forumet på Facebook med samma namn, alltså Kristna feminister. Innebär det något särskilt att vara just kristen och feminist? Är det skillnad på att vara religiös feminist och sekulär feminist?

Svaren på huvudfrågan och dess underfrågor är möjligen lika många som det finns människor som kallar sig för just kristna feminister, och varför just jag, just nu, tänker bidra med ännu ett svar på den här frågan är för att jag tycker att diskussionen så många gånger handlar om vilken slags feminist som en kristen kan vara snarare än vilken slags kristen en feminist blir.

Jag tänker nämligen att jag personligen snarare är en viss slags kristen än en viss slags feminist. Inte för att den enda dikterar villkoren för den andra, men för att den ena (ideologin) får mig att se den andra (tron) i ett annat ljus.

Jag tänker att olika ideologiska och teologiska tillhörigheter varken är additiva eller åtskilda. Alltså, som kristen och feminist är jag varken en ”kristen feminist” eller kristen å ena sidan och feminist å den andra. Min poäng är att det omöjligt går att definiera en kristen feminism som hos alla som är både kristna och feminister blir produkten av deras två trossystem, lika lite som det går att vara kristen och feminist utan att den kristna tron påverkar och påverkas av feminismen.

Att min kristendom påverkats mer av min feminism än vice versa beror nog helt enkelt på att jag var kristen innan jag blev feminist. Med andra ord villkorades min feminism redan av min tro. Eller snarare: den välkomnades av min tro. Den kompletterade min tro. Blev en del av min tro.

Jag har aldrig känt ett behov av att definiera mig som en viss typ av feminist med anledning av min tro, för min tro strider inte mot min feminism. Däremot har det ljus som feminismen kastat över min tro fått mig att förstå att det som i kyrkan redan skavt mot mina övertygelser kanske faktiskt inte är av Gud utan av något annat och därför inte behöver vara en del av min tro.

Manlig dominans till exempel. Eller missionens samröre med kolonialismen. Eller relationen mellan förtryck och religiösa institutioner.

I feminismens och kristendomens kärnvärden kan jag inte se en motsättning, och därför kan jag inte se att de villkorar varandra mer än så. Hur tänker ni andra, skribenter och läsare?

Annonser

3 thoughts on “Vad innebär det att vara kristen feminist?

 1. Jag tänker att en den som omfattar en ideologi och är kristen bör för en kritisk dialog mellan tron på Jesus är Herre och ideologin. Jag tror faktiskt att det är extra viktigt om målet för ideologin och tron är snarlikt. Jag tror att jämställdhet är ett mål som tron och feminismen delar. Men man kan ibland förväxla vägen till målet. Till exempel, tror jag, att feminism som lutar mer åt vänster har i viss mån tagit över ett kamp/(be)seger(an) motiv från socialismen. Alltså det pågår ett klass/könskrig och målet är att besegra fienden för att nå jämställdhet. Kamp är viktigt, men ska det leda till besegrandet av fienden? Jag tror att den kristna vägen är kamp som leder till försoning och kärlek till ”fienden”. Jag tänker lite grann på Martin Luther King. Ingen kan påstå att han inte kämpade, och nådde resultat (mycket mer så en t ex Malcom X) och samtidigt kunde han säga: ”This is what Jesus means when he says, ”Love your enemy.” This is the way to do it. When the opportunity presents itself when you can defeat your enemy, you must not do it.”
  Jag tror att det beror på att ideologin var i kreativ dialog med tron på Jesus Kristus.

  Nåt sånt.

 2. För mig går det båda vägarna. Min tro påverkar också mitt sätt att vara feminist på, inte bara tvärtom. T.ex. blir Jesu ord om att älska fienden en viktig påminnelse när jag ibland vill demonisera manschauvinister och också när jag kan känna hat gentemot dem. Jag drar mig till minnes en facebooktråd på en feministisk sida där man kan dela med sig av olika erfarenheter. En person skrev om hur gött det var att hon slagit till en man som tafsat på henne på krogen och kommentarsfältet var fyllt av uppmuntran och försäkran om att hon gjort rätt. Där blir min syn en annan utifrån att jag är kristen (och pacifist). Jag vill t.ex. hellre uppmuntra motstånd med ickevåld, men även ha perspektivet att alla, även förövare skulle kunna vara mina syskon.

 3. Precis som du skriver tycker jag att feminism och kristen tro går helt hand i hand. Jag kan bli otroligt frustrerad över patriarkala strukturer i kyrkan och den konservativa synen på könsroller mm. som en ofta möts av där, men det har egentligen inget med Gud att göra. Eftersom Gud är kärlek och älskar alla människor kan jag verkligen inte tänka mig något annat än att Gud vill jämställdhet och samma rättigheter & möjligheter för alla människor oavsett kön, vilket ju är det feminismen syftar till. Därför är det för mig det naturligaste i världen.
  Dock möts väl alla kristna feminister av reaktionen ”det går väl inte att vara kristen och feminist samtidigt” baserat dels på fördomar kring feminismen men även ett ganska trångsynt synsätt på hur en ska vara och som kristen och vilka värderingar som ska följa med ”paketet kristen”.

  Vår tro är ju det viktigaste vi har och det påverkar i allra högsta grad hur vi ser på världen. Det gör feminismen också, och därför är jag helt på ditt spår att de båda ”livssynerna” (i brist på bättre ord..) påverkar varandra och att feminismen ger kristendomen en ytterligare nivå liksom. När jag med hjälp av feminismen för första gången fick upp ögonen för strukturerna i samhället kunde jag inte blunda för det och jag har svårt att se hur de kan vara rätt. Likadant var det första gången jag på riktigt fattade hur radikal Jesus är i sitt sätt att älska villkorslöst! Hoppas du hänger med på mitt resonemang här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s